Коли країна обирала собі Парламент

Цього року я незвично для себе провела день виборів. Проголосувавши з самого ранку на своїй дільниці, я вирушила на інші ДВК з метою моніторингу ходу голосування та виявлення правопорушень.
Журналіське посвідчення надало мені можливість ходити на дільниці різних округів. В першій половині дня я відвідала 2 дільниці в 201 окрузі (м. Чернівці), а в другій половині дня я поїхала в 202 виборчий округ в Сторожинецький район в румуномовні села.
Цікаві речі мені зустрічалися. Як наприклад:
На дільниці № 730448 (м. Чернівці) ось так цікаво були розставленя інформаціїні плакати з партіями.  Думаю, комусь невпевненому допомогли визначитися (показали, хто в «домі господарр»).


 
Ще там були надписи вулиць і номери будинків за якими виборці мали орієнтуватися, де знаходиться стіл з їніми списками. І ось тут ми мали можливість знову посміятися з «нашої» грамотності: Вулиця Барбюся на наступному аркуші перетворилася на вул. Барсюса. 
До речі, за свідченнями спостерігачів від Батьківщини за адресою Барбюса, 9 виявляєть проживають 19 бомжів, які раніше ночували на лавочках де зупинка Боженко. Але народ виявився свідомим і дружно з самого ранку мешканці  цього будинку прийшли на дільницб проголосувати.
 

 
Ще цікаво. Зазвичай на дільницях серед членів комісії абсолютна більшість це жінки. Але одна дільниця в Студентському гуртожитку №3 мене здивувала. Ось, що я там знайшла:


 Поїздка в Сторожинецький район була не менш цікавою. Перше, що кинулося в очі – це не знята з електроопор вздовж дороги агітація за Рибака, а також його обличчя зустрічалося в селі Чудей. Чи можна його за це штафувати незнаю, може у нього немає ні одного агітатора, який би познімав це все. Бідненький...
 

Можливо Ви спостерігали як вкидають виборці свої бюлетні. Цікавий факт. Стоять чотири урни і одна майже заповнена, друга менше ніж на половину, а третя і четверта лиш по контрольному талону та по 4 болетні мають. Виходить виборець з кабінки, готується вкидати бюлетні, повільно підходить до урн і зупиняєть перед вибором куди ж вкинути бюлетень. І що Ви думаєте він обрав? Правильно, він обережно ступив крок від порожньої скриньки і вкинув у майже повну скриньку. Психологи, розкажіть, що би то означало? Тепер я розумію чому соціологічні служби перебільшуючи відсоток однієї з політсил (маніпулюючи) впливають на вибір населення.
   
У Красноїльську на дільниці №730345, де я мала честь пробути найдовше — під час підрахунку голосів неодноразово фіксувала такі моменти, коли майже всі члени ДВК з кульковими ручками в руках стоять біля столу, де лежать ще не підраховані бюлетені.   На зауваження спостерігачів вони реагували миттєво, але з незадоволенням.

 
 
Для себе зробила висновок, що дуже важливо коли спостерігач на дільниці має підтримку іншого спостерігача, особливо, якщо вони обоє представляють різні сили. До того ж якщо спостерігач є незнайомий членам комісї, а комісія в селі – це вже моноліт, який склався роками (!), то це взагалі прекрасно! Як же нас ненавиділи голова ДВК і його піддані разом з односельчанами-спостерігачами. Як виявилося, я та колега спостерігач від кандидата у народні депутати Баскевича Ігора тримали всю дільницю в тонусі.
Всім раджу їздити на дільниці, де комісія рік від року працює у майже одинаковому складі.
Знаю, що по 201 округу було багато фальсифікацій. Сторожинецький 202 округ до виборів відзначився дуже сильною давкою на виборців кандидатом у народні депутати і за сумісництвом начальником управління освіти в Чернівецькій ОДА Михайлом Бауером. Сильний адміністративний ресурс до виборів, залякування виборців взісно привело до думки що і фальсифікації на цьому окрузі будуть, при чому не скромними. Саме тому я і обрала ромуномовну дільницю в цьому окрузі для спостережень. О, яке було моє здивування, коли я розмовляючи цим населенням побачила розчарування українських румунів у правлячій владі та її кандидатові. Та ще більше вразили наступні два факти:  1) кількість виборців, які голосували за місцем перебування складала 32 особи. Коли відкрили цю скриньку для підрахунку голосів. То виявилося, що там не було жодного голосу за Партію Регіонів (були лиш Батьківщина та УДАР)!
 2) зіпсованих бюлетенів на даній дільниці було 30 (тридцять) з них на 12 було яскраво виражена підтримка провладного кандидати Бауера. Немає фото, але розкажу. Навпроти Бауера був поставлений плюс, а всіх інших кандидатів виборець закреслив! Або ставив дві позначки – за Бауера та іншого кандидата. Жалюгідне видовище, коли спостерігач від Бауера дивилася на це. Вона несміливо запитувала мене, а чи можна вважати це за дійсний бюлетень, адже яскраво видно кого виборець підтримує.
Ще одна цікава річ відбулася на моїй дільниці. Комісія з дозволу голови видала виборцю бюлетені за пред’явлення ним закордонного паспорта. Разом із спостерігачем від ОПОРИ ми склали акт про порушення.
Загалом моє спостереження було цікавим, чого і Вам бажаю!

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте